Κι όμως, υπάρχει μια ελληνική ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη και δεν το θυμάται κανείς
Το καλοκαίρι του 2003 ο Ακράτητος αγωνίστηκε για πρώτη -και τελευταία μέχρι σήμερα- φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πώς τα πήγε και πού βρίσκεται σήμερα;
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι 21 ομάδες συνολικά έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Ανάμεσα σε αυτές, λοιπόν, υπάρχει και μία που πολλοί αγνοούν ότι τα έχει καταφέρει. Ποια είναι λοιπόν αυτή, ποια σεζόν αγωνίστηκε, πώς τα πήγε και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;
Πηγαίνουμε 20 χρόνια πίσω. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2002/03 έχει μόλις τελειώσει, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο, επικρατώντας στην ισοβαθμία του Παναθηναϊκού, ο οποίος τερμάτισε επίσης με 70 πόντους. 10 θέσεις πιο κάτω συναντάμε τον Ακράτητο, ο οποίος κατάφερε να σώσει την παρτίδα και να παραμείνει για ακόμη μία χρονιά στην πρώτη κατηγορία.
Η συμμετοχή του Ακράτητου στο Κύπελλο Ιντερτότο
Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθεί κανείς: μα καλά, πώς γίνεται μια ομάδα που τερμάτισε δωδέκατη στο εθνικό της πρωτάθλημα να αγωνιστεί στην Ευρώπη; Κι όμως, η ομάδα των Άνω Λιοσίων τον Ιούλιο του ίδιου έτους έδωσε τα πρώτα της παιχνίδια στην Ευρώπη κόντρα σε μια ομάδα από τη Φιλανδία. Ο θεσμός; Το Κύπελλο Ιντερτότο.
Πριν περάσουμε στα ματς του Ακράτητο, όμως, καλό θα ήταν να πούμε μερικά λόγια σχετικά με την -κάπως περίπλοκη- της συγκεκριμένης διοργάνωσης της UEFA, η οποία παραμένει ανενεργή εδώ και πλέον μια δεκαετία. Στο Ιντερτότο, λοιπόν, μπορούσε να συμμετάσχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκός σύλλογος, ανεξαρτήτου βαθμολογικής θέσης στο εθνικό του πρωτάθλημα.
Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να στείλει μια αίτηση στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία και εκείνη να εξετάσει τον φάκελό της. Υπήρχε, όμως, μια σημαντική υποσημείωση: ο αριθμός των ομάδων που μπορούσε να στείλει κάθε χώρα ήταν περιορισμένος. Έτσι για παράδειγμα η Ελλάδα μπορούσε να στείλει έως δύο. Το καλοκαίρι του 2003, λοιπόν, στη διοργάνωση συμμετείχε ο Ακράτητος και το Αιγάλεω.
Η μάχη με τη φινλανδική Αλιάνσι
Η ομάδα των Άνω Λιοσίων ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον δεύτερο γύρο. Ο αντίπαλος τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η άσιμη -και ανενεργή πλέον- φιλανδική, ΑΚ Αλιάνσι. Ο πρώτος αγώνας διεξάχθηκε στην Αθήνα. Στα φωτογραφικά πρακτορεία υπάρχει εκτεταμένο φωτογραφικό υλικό. Αυτό που ξενίζει είναι όμως ότι δεν αγωνίστηκε σχεδόν κανείς από την πρώτη ομάδα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, λοιπόν, ο Ακράτητος αποφάσισε να κατεβάσει τους νέους.
Ανάμεσα σε αυτούς, όμως, υπήρχαν ορισμένοι που κατάφεραν να κάνουν αξιοσημείωτη καριέρα, όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Πιπίνης που αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης στη Super League, ενώ μέτρησε και μερικές συμμετοχές στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.
Η παρθενική συμμετοχή του Ακράτητου στην Ευρώπη συνοδεύτηκε με ήττα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Μουνιόζ στο 67ο λεπτό για τους Φινλανδούς. Οι γηπεδούχοι είχαν αρκετές φάσεις για να ισοφαρίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Υπήρχε όμως και ρεβάνς, η οποία πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα αργότερα, στις 13 Ιουλίου 2003.
«Συγχαρητήρια στους παίκτες που τίμησαν τη φανέλα του Ακράτητου»
Η ελληνική ομάδα στάθηκε και εκεί στο ύψος της. Έφτασε, μάλιστα, δύο φορές κοντά στο γκολ με τον Στεφανίδη (στο 51ο και το 80ο λεπτό), ωστόσο η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Το ματς έληξε με σκορ 0-0 και ο Ακράτητος αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Ο τεχνικός της ομάδας, Τόλης Αποστόλου, δήλωσε μετά τη λήξη του παιχνιδιού:
«Είμαστε υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά. Παλέψαμε και τα δύο παιχνίδια και μπορώ να πω ότι φύγαμε από την διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στους παίκτες που τίμησαν την φανέλα του Ακράτητου». Αυτές ήταν και οι μοναδικές αναμετρήσεις της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι σήμερα.
Την ακριβώς επόμενη χρονιά, ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Το 2005 επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια για τελευταία φορά. Έκτοτε έπεσε αρκετές κατηγορίες, ενώ σήμερα αγωνίζεται στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.