Κυπριανίδης: «Ήταν παράβαση στο “κράτημα” πάνω στον Σαβό» (Όσα είπε για Ντουρμισάι)
Ο πρώην διεθνής διαιτητής και αναλυτής επίμαχων φάσεων, Γιαννάκης Κυπριανίδης, μιλώντας στον SuperSport104 και την εκπομπή «Δώδεκα στα ΣΠΟΡ» με τον Μάκη Νικολάου, σχολίασε τις αμφισβητούμενες φάσεις των αγώνων της τρίτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.
Ο κ. Κυπριανίδης σημείωσε πως μόνοι τους οι διαιτητές κάνουν λάθη και τιμωρούν τους εαυτούς τους με τις αποφάσεις τους.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΠΑΦΟΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Στο 29΄ μετά το τέλος μίας επιθετικής ενέργειας της Ανόρθωσης, δόθηκε ένα οφσάιντ, δεν ήταν παράβαση όμως. Αν έμπαινε τέρμα μέσω του VAR το τέρμα θα μετρούσε κανονικά. Στο 35΄ η Πάφος ζήτησε ένα πέναλτι σε χέρι, όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει παράβαση, καθώς η μπάλα κτύπησε στο γόνατο και μετά στο χέρι, δεν θεωρείται σκόπιμη ενέργεια. Στο 36΄ ακυρώνεται τέρμα της Πάφου για οφσάιντ. Σωστή απόφαση.
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΑΠΟΕΛ:
Στο 42΄ ο ρέφερι έδωσε ένα φάουλ υπέρ του ΑΠΟΕΛ, υπέδειξε ότι ήταν μέσα στην περιοχή η παράβαση, έδωσε το πέναλτι, το VAR κάλεσε τον διαιτητή να το δώσει φάουλ και σωστά έπραξε. Δεν ήταν τραγικό λάθος. Σωστά έγινε η διαδικασία. Στο 58΄ ζήτησε πέναλτι ο ΑΠΟΕΛ πάνω στον Μαρκίνιος. Από τη στιγμή που ακούμπησε τη μπάλα ο τερματοφύλακας, ο παίκτης του ΑΠΟΕΛ πάνω στην κίνηση του κτύπησε πάνω στον τερματοφύλακα. Σωστά δεν δόθηκε κάτι στη φάση.
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ:
Εδώ είχαμε και κάποια άλλα γεγονότα. Στο 74΄ ζήτησε πέναλτι η Νέα Σαλαμίνα σε ανατροπή του Ναρσίνγκ, φαίνονται κάποια τραβήγματα, αλλά θεωρώ ότι έπεσε εύκολα ο ποδοσφαιριστής των «ερυθρολεύκων». Στο 90+2 αφού είχαμε 20 λεπτά καθυστέρηση λόγω φωτισμού. Το VAR καλεί τον ρέφερι για παράβαση μέσα στην περιοχή της Άχνας. Δεν θεωρείται το χέρι όπως έπεφτε ότι ήταν στήριξης. Όταν είναι στο έδαφος και κτυπήσει πάνω η μπάλα θεωρείται στήριξης. Σωστά δόθηκε το πέναλτι στη φάση. Στο 90+7΄ μία διπλή φάση ζήτησε η Άχνα κάποιο πέναλτι, όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε κάτι. Έχουμε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Εθνικού, κατάλαβε και ο ίδιος το λάθος του. Σωστά ο διαιτητής εφάρμοσε τον κανονισμό. Στο τρίτο τέρμα της Νέας Σαλαμίνας με τον Ντουρμισάι, η πιο ενδεικτική φάση είναι στην απευθείας μετάδοση. Μόλις πετυχαίνει το τέρμα δείχνει με τα χέρια τα γεννητικά του όργανα. Το τέρμα μετρά αλλά είναι κόκκινη κάρτα. Η αλήθεια είναι πως ο Αθλητικός Δικαστής δικαιούται να επέμβει, εκτός εάν ο παρατηρητής του αγώνα το έγραψε και εκεί σίγουρα πρέπει να επέμβει για τη φάση.
OMONOIA 29M – ENΠ
Δεν είχαμε κάποια φάση. Σε δύο περιπτώσεις μας έγραψαν ότι γίνεται έλεγχος για VAR, ωστόσο, δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο.
ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ – ΑΡΗΣ:
Στο 2΄ είχαμε το τέρμα του Μοντνόρ, φαινόταν ότι ήταν καλυμμένος και σωστά μέτρησε το τέρμα. Στο 25΄ το VAR καλεί τον διαιτητή για φάουλ και στέρηση πλεονεκτήματος προς το τέρμα. Η φάση ελέχθηκε από το VAR για κόκκινη. Έδειξαν ωραία ριπλέι και έγινε σαφές που εάν δεν του γίνονταν φάουλ θα βρίσκονταν σε θέση για τέρμα. Το φάουλ δεν ήταν βίαιο και θεωρείται τεχνικό, άρα πάμε για μία αγωνιστική τιμωρία, σωστή η κόκκινη. Το τέρμα που ακυρώθηκε του Άρη από τον βοηθό, σωστά έγινε αυτό. Το πέσιμο του Κβιλιτάια για κτύπημα στον σβέρκο, πράγματι το εντόπισε το VAR και δόθηκε κίτρινη κάρτα και πέναλτι στη φάση. Στο 77΄ ήταν πέναλτι στην πτώση του Σάβο, δεν έχει μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο πέναλτι, αφήνουμε τους αμυντικούς να χρησιμοποιούν τα χέρια, κάτι που δεν είναι σωστό. Το χέρι του αμυντικού ήταν στο λαιμό του, θεωρώ ότι ήταν παράβαση.
ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ:
Τα είπατε νωρίτερα, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι σε αυτό το ματς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ: