Για να επικοινωνήσετε μαζι μας!! 99651597|apoelphoto@gmail.com
Πρόταση Ποταμίτη: «Eσωστρέφεια και παρασκήνιο οδηγούν τον ΑΠΟΕΛ στην καταστροφή»

Πρόταση Ποταμίτη: «Eσωστρέφεια και παρασκήνιο οδηγούν τον ΑΠΟΕΛ στην καταστροφή»

Μέσω επιστολής που απέστειλε ο πρώην Πρόεδρος του Σωματείου του ΑΠΟΕΛ Χριστόφορος Ποταμίτης, υποδεικνύει με καυστικό τρόπο τα οικονομικά προβλήματα της Εταιρίας του ΑΠΟΕΛ, αφήνει αιχμές για τον τρόπο διοίκησης των τελευταίων χρόνων, ενώ καταθέτει  τη δική του πρόταση για τα διοικητικά των γαλαζοκιτρίνων.

Κάνει λόγο για ύστατη προσπάθεια για αλλαγή πορείας του ποδοσφαιρικού τμήματος και αποτροπή ενός σεναρίου οικονομικής πτώχευσης, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια είναι η εσωστρέφεια και το παρασκήνιο τα οποία οδηγούν την ομάδα στην καταστροφή.

Η επιστολή του Χριστόφορυ Ποταμίτη:

Η σημερινή μου παρέμβαση είναι ίσως η ύστατη προσπάθεια από μέρους μου για αλλαγή πορείας τoυ ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας μας και αποτροπή ενός σεναρίου οικονομικής πτώχευσης.

Ένα σενάριο το οποίο, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα του ΑΠΟΕΛ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια η εσωστρέφεια και το παρασκήνιο. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει γιατί μας οδηγεί στην καταστροφή.

Η παρούσα δεν είναι μια πρόταση που περιστρέφεται γύρω από μένα ή την συμμετοχή μου στα διοικητικά της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής εταιρείας κάτι που επανειλημμένα (τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν) έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν με ενδιαφέρει. Αυτό, διά τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ πως η Εταιρεία έπαψε εδώ και καιρό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΑΠΟΕΛ και του κόσμου της ομάδας μας.

Φυσιολογικά, εφόσον και εγώ είμαι πρώτα οπαδός της ομάδας μας αλλά και ως μέλος και πρώην πρόεδρος, το μέλλον του ΑΠΟΕΛ βεβαίως και με ενδιαφέρει, και η συμβολή μου σε ότι μπορώ να βοηθήσω θα είναι πάντα στην διάθεση του συλλόγου μας. Αυτό που επείγει όμως τώρα είναι η αφύπνιση και του τελευταίου οπαδού μας όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική εταιρεία αλλά και η ενημέρωση όλων για τον ρόλο, και την ευθύνη, που έχει να διαδραματίσει το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου στους επόμενους μήνες.

Διαχειριστής Ποδοσφαιρικό Τμήματος – Εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Δημόσια ΛΤΔ

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τους ΑΠΟΕΛίστες και είχε στόχο την άντληση κεφαλαίων και την υγιή λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του ΑΠΟΕΛ.

Το σύνθημα της καμπάνιας τότε προς τους φίλους του ΑΠΟΕΛ ήταν «Μέτοχος ή Αμέτοχος» με στόχο την εμπλοκή όσο περισσοτέρων οπαδών του ΑΠΟΕΛ στην λήψη των αποφάσεων, και με ανώτατο όριο συμμετοχής στην αρχική έκδοση των μετοχών. Σκοπός ήταν να υπάρχει μεγάλη διασπορά ούτως ώστε το ΑΠΟΕΛ ως ένα μεγάλο σωματείο να ελέγχεται από τους πολλούς και να μην κινδυνεύει να περάσει σε λάθος χέρια.

Δυστυχώς μέσα από τα χρόνια αρκετά πράγματα αλλάξαν χωρίς πολλή μελέτη και συζήτηση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο δύσκολο σήμερα όπου ως μέτοχοι καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις γνωρίζοντας ότι σημαντικός αριθμός μετοχών πλέον είτε βρίσκεται στα χέρια ΜΗ ΑΠΟΕΛιστων ή σε κάποιες απρόσωπες εταιρείες με έδρα χώρες του εξωτερικού που κάνεις δεν γνωρίζει ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από αυτές.

Το μόνο ίσως θετικό στην σημερινή δεδομένη στιγμή είναι ότι αυτά τα μεγάλα πακέτα μετοχών στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν το 30-35% γι’ αυτό και η συμμετοχή όλων των υπολοίπων μικρών μετόχων στις γενικές συνελεύσεις μπορεί να κάνει την διαφορά εφόσον φυσικά το επιθυμούν να αλλάξουν κάτι…

Τις τελευταίες μέρες άκουσα πάρα πολλά σε σχέση με το χρέος και τις διάφορες εκδόσεις του όπως και την βολική ωραιοποίηση του από κάποιους προσθέτοντας και αφαιρώντας εκατομμύρια λες και αναφερόμαστε σε μια ομάδα που δραστηριοποιείται σε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης με ανεξάντλητους πόρους και έσοδα, θεωρώντας ότι τα 5-10 εκατομμύρια πάνω κάτω για το ΑΠΟΕΛ δεν είναι πρόβλημα…!

Προσωπικά όμως εμένα και για αρκετό κόσμο αυτό που μέγιστα μας απασχολεί δεν είναι μόνο το πως θα καλυφθούν τα όποια σημερινά ελλείματα αλλά το πως φθάσαμε ως εδώ αφού από την σαιζόν 2013-14 ναι μεν κατακτήσαμε 6 πρωταθλήματα αλλά είχαμε και έσοδα πέραν των 120 εκατομμυρίων, τα οποία δυστυχώς δεν μας έφτασαν, με αποτέλεσμα το σημερινό χρέος.

Φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε για επενδυτές και «επενδυτές» ξεπουλώντας ουσιαστικά την ομάδα μας ενώ όλα αυτά τα χρόνια είχαμε τον μεγαλύτερο επενδυτή που θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε την UEFA και διαχειριστήκαμε αυτή την επένδυση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ξεκάθαρα αν δεν ΑΛΛΑΞΕΙ ο τρόπος λειτουργίας το αποτέλεσμα θα είναι πάλι σύντομα το ίδιο ή ακόμα και χειρότερο. Με τα ευχολόγια και τους ευσεβής πόθους τίποτα δεν γίνεται. Από όλους εμάς εξαρτάται το αποτέλεσμα και το μέλλον της ομάδας μας.

Πρόταση:
1. Θα πρέπει όλοι οι μέτοχοι να παρευρεθούν στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση ή να δώσουν εξουσιοδότηση σε κάποιους άλλους για να παρευρεθούν εκ μέρους τους. Είναι σημαντικό να δείξουν οι μέτοχοι- οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ότι δεν είναι ΑΜΕΤΟΧΟΙ και ακόμα νοιάζονται για την ομάδα τους αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.
2. Η συνέλευση θα πρέπει να μεταφερθεί μερικές μέρες πιο μετά και σε άλλο χώρο και άλλη ώρα για να μπορέσουν αν είναι δυνατόν να παρευρεθούν όλοι οι μέτοχοι(περίπου 2000). Λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα που ισχύουν ιδανικότερος χώρος θα ήταν το στάδιο «Ελευθέρια».
3. Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι νέοι και παλιοί να θέσουν τον εαυτό τους στην διάθεση της Γενικής Συνέλευσης για εκλογή ή επανεκλογή. Ενημερωτικά αναφέρω ότι για να εκλεγεί κάποιος διοικητικός σύμβουλος θα πρέπει να λάβει το 50%+1 ψήφο από όσους θα ψηφίσουν. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να ανακοινωθούν επίσημα από πριν.
4. Πρέπει να πάρει απόφαση η γενική συνέλευση ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα πρέπει να υποθηκεύονται ή να προεισπράττονται μελλοντικά έσοδα για κάλυψη των τρεχόντων εξόδων.
5. Πρέπει να πάρει απόφαση η γενική συνέλευση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το προπονητικό κέντρο Αρχαγγέλου (το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του σωματείου) να υποθηκευτεί για κάλυψη των τρεχόντων εξόδων.

Σωματείο ΑΠΟΕΛ
Το σωματείο είναι ο ιδιοκτήτης του ΑΠΟΕΛ και ότι έχει σχέση με αυτό (όνομα – σήμα – ομάδα – προπονητικό κέντρο Αρχάγγελος κτλ.).
Είναι μέλος της ΚΟΠ και αναγνωρίζεται ως ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΠΟΕΛ από όλα τα αρμόδια σώματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Το σωματείο ΑΠΟΕΛ εκχώρησε την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος προς την εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Δημόσια LTD με πενταετές συμβόλαιο με το οποίο υπάρχει το δικαίωμα μη ανανέωσης του.
Το συγκεκριμένο συμβόλαιο στις κατά καιρούς ανανεώσεις του, έτυχε αλλαγής 4 φορές ως προς τους οικονομικούς όρους οι οποίοι είχαν αρχικά συμφωνηθεί.
Καμία άλλη αλλαγή δεν έγινε ως προς τους υπόλοιπους όρους οι οποίοι παραμένουν ως έχει από την πρώτη μέρα.
Παρότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο διαθέτει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες ως προς την λειτουργία του τμήματος και τις υποχρεώσεις του διαχειριστή, γενικώς μέχρι σήμερα οι οροί αυτοί παρακάμπτονταν αφού δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου και τρόπος επιβολής από μέρους του σωματείου.

Πρόταση:
1. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο όπως είναι σήμερα δεν θα πρέπει να ανανεωθεί.
2. Θα πρέπει να ετοιμαστεί και να προταθεί προς την συγκεκριμένη εταιρεία νέο συμβόλαιο βασισμένο στις ανάγκες και τα δεδομένα της σημερινής εποχής.
3. Το συμβόλαιο θα πρέπει να διασφαλίζει την σωστή εκπροσώπηση του ΑΠΟΕΛ βασισμένο στις αρχές, αξίες και ιδανικά τα οποία ιδρύθηκε και καταξιώθηκε στην συνείδηση των μελών και οπαδών του.
4. Το συμβόλαιο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η ομάδα θα έχει πάντοτε πρωταγωνιστική πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις με ελάχιστη επιτυχία την κατάκτηση μιας θέσης η οποία οδηγεί σε ευρωπαϊκή συμμετοχή.
5. Διασφάλιση της καλής οικονομικής κατάστασης με ξεκάθαρες ασφαλιστικές δικλίδες και διαδικασίες εξωτερικού ελέγχου βασισμένο και στις πρόσφατες προτάσεις από την επιτροπή υπό τον κ. Γιάννη Δημητρίου.
6. Το συμβόλαιο να είναι πιο μεγάλης διάρκειας (10 χρόνια) αλλά με ρήτρα εξόδου (exit clause) σε περίπτωση παραβίασης οποιουδήποτε από τους βασικούς όρους της συμφωνίας.
7. Νέοι οικονομικοί οροί προς το συμφέρον και των δυο μερών.

Το σωματείο μέσα από την νέα συμφωνία να μπορεί να συνδεθεί περισσότερο με τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιώντας κάποια εργαλεία και πόρους του ποδοσφαιρικού τμήματος κάτι που θα βοηθήσει και τα υπόλοιπα τμήματα να εξέλθουν από την αφάνεια των τελευταίων χρόνων.

Κλείνοντας, η δική μου φιλοσοφία είναι πως πρέπει να γίνουν τα πάντα τόσο ώστε να βρεθεί η συνταγή όπου ο ποδοσφαιρικός ΑΠΟΕΛ θα μπορεί να πρωταγωνιστεί μακριά από αλόγιστα έξοδα και τεράστιους προϋπολογισμούς. Για να γίνει αυτό όμως, η μόνη λύση είναι η εμπλοκή όλων των ΑΠΟΕΛιστων και ο κάθε ένας να προσφέρει ότι μπορεί και όπως μπορεί, με στόχο να απεγκλωβιστεί ο σύλλογος μας από την επιρροή των λίγων.

Δεν μπορεί να υπάρξει ΑΠΟΕΛ χωρίς τις χιλιάδες του κόσμου του και γι’ αυτό θα ήθελα να κλείσω με το πιο σημαντικό ίσως θέμα που είναι να επιστρέψουν οι οπαδοί μας στο γήπεδο.

Επιβάλλεται λοιπόν να ανοίξει η συζήτηση όλων θεμάτων τα οποία απομακρύναν τον κόσμο από τα γήπεδα και οι διοικήσεις τόσο του σωματείου όσο και της εταιρείας οφείλουν πλέον να ενώσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για την επιστροφή ΟΛΩΝ των οπαδών μας στις κερκίδες αφού το ΑΠΟΕΛ είναι ο κόσμος του.

*Πραγματική έννοια της λέξης ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ την σημερινή εποχή= λέξη η οποία βολεύει όσους δεν θέλουν ακούσουν ή δεν θέλουν να ακουστούν αλήθειες. Λέξη η οποία την σημερινή εποχή βολεύει και χρησιμοποιείται από πολίτικους, από άτομα χαμηλής ηθικής, διεφθαρμένους, απατεώνες, αλλά και από άτομα με άγνοια της πραγματικότητας που προτιμούν να ζουν στον δικό τους κόσμο.

Πηγή >>

Τελευταία Νέα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2021-05-25T11:30:21+02:00
Go to Top