ΑΠΟΕΛ: Έξτρα κίνητρο, όχι επιπλέον βάρος και η περίπτωση Πέρες

Η επιστροφή του ΑΠΟΕΛ από την Ολλανδία ανοίγει το σημαντικότερο κεφάλαιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Μέχρι τώρα ο Νίκος Παπαδόπουλος είχε τη δυνατότητα να δοκιμάζει, να αλλάζει πρόσωπα, να μοιράζει χρόνο και να καταγράφει τις λεπτομέρειες. Από εδώ και πέρα όμως οι επιλογές του θα πρέπει σταδιακά να περιοριστούν, οι ρόλοι να ξεκαθαρίσουν και η ομάδα να αρχίσει να αποκτά τη μορφή με την οποία θα παρουσιαστεί στο πρωτάθλημα.
Τα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους δεν μπορούν να αξιολογηθούν μόνο μέσα από τα αποτελέσματα. Άλλωστε σε αυτή την περίοδο πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το τι αποκαλύπτει κάθε παιχνίδι για τη λειτουργία της ομάδας και το συμπεράσματα βγάζει ο προπονητής.
Οι γαλαζοκίτρινοι έδειξαν ότι διαθέτουν ποδοσφαιριστές με ποιότητα, εμπειρία και δυνατότητα να κρατήσουν την μπάλα, αλλά την ίδια στιγμή φάνηκε ότι βρίσκονται ακόμη μακριά από το επίπεδο συνοχής που απαιτεί το σχέδιο του προπονητή. Η ήττα από τη Φορτούνα ανέδειξε θέματα που ο Παπαδόπουλος γνώριζε ότι θα χρειαστεί να δουλέψει και πως θέλουν τον χρόνο τους. Δεν είναι προβλήματα που διορθώνονται με μία αλλαγή προσώπου ή με επιπλέον προπονήσεις.
Ο νέος ΑΠΟΕΛ θέλει να είναι πιο ενεργητικός. Να μην δίνει απλώς χώρο στον αντίπαλο και να περιμένει, αλλά να επιχειρεί να καθορίζει ο ίδιος τον ρυθμό, να κερδίζει την μπάλα πιο ψηλά και να επιτίθεται προτού οργανωθεί η αντίπαλη άμυνα.
Πρόκειται για μια λογική που μπορεί να κάνει την ομάδα πιο επιθετική και πιο ελκυστική στο μάτι, κρύβει όμως και κινδύνους. Όταν η πίεση δεν γίνεται ως σύνολο, οι χώροι που δημιουργούνται πίσω από τη μεσαία γραμμή είναι μεγάλοι. Και όταν οι ακραίοι αμυντικοί ανεβαίνουν ταυτόχρονα, η ισορροπία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κεντρικούς μέσους.
Η περίπτωση Πέρες
Για όλα τα πιο πάνω, η περίπτωση Φακούντο Πέρες έχει ιδιαίτερη αγωνιστική σημασία. Ο Αργεντινός δεν έρχεται απλώς για να αυξήσει τον αριθμό των επιλογών στην μεσαία γραμμή. Πιθανή απόκτησή του συνδέεται με μια συγκεκριμένη ανάγκη να προστεθούν τρεξίματα, ένταση και καλύτερη κάλυψη χώρων σε μία περιοχή όπου ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.
Ο Πέρες δεν είναι ο κλασικός στατικός ανασταλτικός μέσος που θα παραμένει μπροστά από τα στόπερ. Μπορεί να κινηθεί σε μεγαλύτερο χώρο, να πιέσει, να ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να βοηθήσει στη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.
Τέτοια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα σε μια ομάδα που θέλει να ανεβάζει αρκετούς παίκτες και να χρησιμοποιεί επιθετικά τα μπακ της. Η παρουσία των Σάστρε και Σταφυλίδη στις δύο πλευρές προσφέρει τεχνική ποιότητα, εμπειρία και δυνατότητα δημιουργίας. Για να αξιοποιηθούν όμως χρειάζεται πίσω τους και δίπλα τους να υπάρχει «κάλυψη».
ΡΑΜΟΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ / ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)


