Για να επικοινωνήσετε μαζι μας!! 99651597|apoelphoto@gmail.com

«Το ΓΣΠ θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και όταν φύγουν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια»

Κάθε φορά που η αθλητική επικαιρότητα στρέφεται γύρω από το ΓΣΠ, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, το μυαλό μας πηγαίνει στον Φοίβο Κωνσταντινίδη. Ο γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου σταδίου του νησιού, μίλησε στην εφημερίδα μας για το πώς θα βρει την επόμενη ημέρα του ΓΣΠ η φυγή των δύο εκ των μεγαλύτερων ομάδων. Πέραν αυτών όμως, είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ.

Ένας άνθρωπος με γνώσεις γύρω από τον αθλητισμό της χώρας, με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου στερεώματος στον στίβο, αλλά και στο ποδόσφαιρο ως παρατηρητής της UEFA.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΡΑΜΟΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)

Από τότε που ήρθες στο ΓΣΠ πριν 25 χρόνια μέχρι σήμερα, πόσα άλλαξαν;

«Έμαθα και έκανα πράγματα, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω πολλά σε σχέση με τον αθλητισμό, γιατί το ΓΣΠ έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ευρύτερη ενασχόληση με τον αθλητισμό. Φέτος κλείνουμε 130 χρόνια ζωής και βλέπουμε τον ρόλο μας, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν η διάδοση και καλλιέργεια του αθλητισμού στη Λευκωσία. Άνοιξα τους ορίζοντες μου συνεργαζόμενος με την UEFA με θέματα διεθνών αγώνων, ως παρατηρητής και εκπαιδευτής σε δύσκολες χώρες και πρωταθλήματα. Αλλά και στον στίβο που από μικρός μου άρεσε να βλέπω, είχα την ευκαιρία να πάω σε μεγάλες διοργανώσεις, σε Παγκόσμιο και σε Πανευρωπαϊκούς. Θεωρώ πως για αυτά τα δύο αθλήματα έχω μάθει αρκετά, σε σημείο που μπορώ να εκφέρω άποψη και να την στηρίζω με επιχειρήματα».

Διαβάστε επίσης: «Με €20.000.000 για το “Σπύρος Κυπριανού” φτιάχνεται γήπεδο 10.000 θέσεων ή δύο κλειστά»

Το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας χρησιμοποιείται από δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Κύπρο. Ανακοινώνουν ότι φεύγουν. Η επόμενη μέρα;

«Μέχρι να γίνει αυτό χρειάζεται ένα διάστημα της τάξης των 5-7 ετών, αν όλα πάνε καλά. Μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να βρούμε υπαλλακτικές λύσεις και τρόπους για να λειτουργεί το γήπεδο. Παράδειγμα, το μεγαλύτερο γήπεδο της Βαρσοβίας που έγινε και ο τελικός του Euro 2012, δεν χρησιμοποιείται από καμία ομάδα, αλλά μόνο από την Εθνική. Μπαίνει χορτοτάπητας μόνο για εκείνα τα παιχνίδια. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν εκδηλώσεις, συναυλίες, μότοκρος, ποδηλατοδρομίες και έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο. Εδώ το έσοδο από το ποδόσφαιρο σε σχέση με το δικαίωμα σταδίου είναι μηδαμινό συγκριτικά με το εξωτερικό. Πιστεύω με προγραμματισμό θα παραμείνει βιώσιμο. Μπορεί να μπει συνθετικός χορτοτάπητας και να δοθεί σε ακαδημίες».

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια 29Μ: Απάντηση Κωνσταντινίδη για το ενδεχόμενο χρήσης του ΓΣΠ

Το ΓΣΠ θα μπορούσε να είναι το σπίτι της Εθνικής; Αν ερχόταν η ΚΟΠ με πρόταση πως θα το έβλεπες; Είναι τέτοια και η διαμόρφωση του…

«Ναι, θα μπορούσαμε να το δούμε. Είναι άλλωστε ένα γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις και σε τέτοια περίπτωση θα έρθει η ίδια η UEFA να επιχορηγήσει τυχόν βελτιωτικά έργα μέσω της ομοσπονδίας. Από τηνν στιγμή που θα έχει πρόθεση να κάνει κάτι παρόμοιο, θα μπορεί και το γήπεδο αφού θα είναι της ομοσπονδίας να πάρει και τελικό ευρωπαϊκών. Κάτι που από την UEFA μας εχουν πει ό,τι θέλουν να μας δώσουν, γιατί θεωρούν πως είμαστε ένα γήπεδο που βοήθησε την UEFA σε δύσκολες περιπτώσεις ως ουδέτερο γήπεδο, όπως με το Ισραήλ ή το παιχνίδι με τη Βαλένθια κόντρα στην Ντιναμό στον πόλεμο. Έχουμε και πολλούς χώρους προς εκμετάλλευση. Ο ΓΣΠ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Όλα τα οικονομικά περισσεύματα πρέπει να επενδυθούν στον οργανισμό. Στην προκειμένη στους αθλητές και στις εγκαταστάσεις. Το δικαίωμα που πληρώνουν οι ομάδες είναι για βελτιωτικά έργα στις εγκαταστάσεις που οι ίδιοι χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά κομμάτι αυτών που πληρώνουν, τους επιστρέφεται. Ενώ δεν έχουν τη συντήρηση του, που είναι περίπου ένα εκατομμύριο τον χρόνο, γιατί την αναλαμβάνουμε εμείς. Όταν κάνουν τα γήπεδα τους, θα είναι υποχρέωση τους. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε βιώσιμοι και ως γήπεδο και ως σύλλογος, γιατί είναι αλληλένδετα».

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινίδης: «Έτσι έφτασαν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια στο μεγάλο χρέος τους στον ΓΣΠ»

Μιας και πήγαμε εκεί. Φαντάζομαι πριν φύγουν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους…

«Αυτό επιθυμούμε. Θα χρειαστεί ένα είδος συμφωνίας από τώρα έως και τον υπολογιζόμενο χρόνο που θα φύγουν. Τόσο για την αποπληρωμή όσο και τη διασφάλιση πληρωμής μελλοντικών υποχρεώσεων. Η λύση που έχουμε προτείνει είναι να προπληρώνεται το παιχνίδι που θα παίξεις. Υπάρχει μακροχρόνια συμφωνία του παλιού υπολοίπου, ώστε όταν αποχωρήσουν να μην υπάρχουν οφειλές».

Πώς φτάσαμε να είναι τόσο μεγάλο το ποσό; Ιδίως από τον ΑΠΟΕΛ…

«Θα σου πω για το ΑΠΟΕΛ, που είναι σήμερα. Παλαιότερα είχαμε και με την Ομόνοια θέμα και οι λόγοι ήταν η πολύχρονη απουσία από την Ευρώπη. Συνδυαστικά και με την ενίσχυση της ομάδας να κερδίσει πρωτάθλημα δημιουργήθηκαν έξτρα έξοδα. Τα ποσά καλύφθηκαν με την εκχώρηση είσπραξης των ευρωπαϊκών εσόδων όταν θα έβγαιναν Ευρώπη. Άργησαν να βγουν, αλλά ήρθαν τα λεφτά και μας βρήκαν όταν έγινε. Και έγινε και ένας διακανονισμός με τον Παπασταύρου και την Ομόνοια για άλλες υποχρεώσεις.

Ο ΑΠΟΕΛ στη χρυσή εποχή της Ευρώπη, είχε αρκετά έσοδα και υψηλό προϋπολογισμό. Όταν βρέθηκε μία χρονιά γρήγορα εκτός Ευρώπης, τα έσοδα ήταν περιορισμένα. Για να μπορέσει να ανακτήσει αυτά που έχασε, έπρεπε να πάει ξανά Ευρώπη, άρα να ανέβει ο προϋπολογισμός. Η φιλοσοφία στην Κύπρο είναι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός και περιμένουν πως όταν έρθουν τα ευρωπαϊκά έσοδα θα καλύψουν το έλλειμμα. Αυτό δεν γίνεται πάντα και πριν να το καταλάβουμε και εμείς και αυτοί υπήρξε γεωμετρική αύξηση του ποσού. Πήραμε εκχώρηση όπως και με την Ομόνοια, αλλά φέτος δεν μπήκε ομίλους. Ενεργοποιήθηκε αυτόματα η εκχώρηση γιατί βγήκε Ευρώπη, αλλά τα ποσά ήταν μικρά. Στη συμφωνία μας υπήρχε και όρος για τυχόν οφειλές προς την ομοσπονδία θα έπρεπε να καταβληθούν, δεν έμειναν για εμάς. Με τον ίδιο τρόπο ελπίζουμε φέτος να καλυφθεί. Η καλή συγκυρία είναι πως με το νέο σύστημα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αν μπουν και οι δύο ομίλους, οι αγώνες αυξάνονται και έχεις τη δυνατότητα να έχεις υψηλά εισιτήρια και μεγάλους αγώνες».

Διαβάστε επίσης: Φοίβος Κωνσταντινίδης: «Δεν περίμενα αυτή την ακραία αντίδραση από την Πολιτεία»

Επίσημη πρόταση από την Ομόνοια 29ης Μαΐου για το ΓΣΠ έχει γίνει;

«Έχει γίνει κρούση και έχουμε συνάντηση. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ήδη έχουμε δύο ομάδες που φέτος αν παίξουν Ευρώπη οι αγώνες θα είναι περισσότεροι και θα πάνε μέχρι τον Ιανουάριο. Η επιβάρυνση του γηπέδου θα είναι μεγαλύτερη και θα έχουμε θέμα με τρίτη ομάδα. Επιπρόσθετα, κατά πόσο θα μπορέσουν οικονομικά να ανταποκριθούν σε γήπεδο τέτοιου μεγέθους. Επίσης έχουν κάποια δικά τους θεωρήματα με την κάρτα φιλάθλου. Δεν βγάζουν κάρτα, χωρίς την κάρτα δεν μπαίνεις στο γήπεδο, άρα τι το θες το γήπεδο; Το θεωρώ αρκετά δύσκολο».

Θεωρείς ότι βελτίωσε τα πράγματα η κάρτα;

«Ναι, αλλά θέλει επανασχεδιασμό και να δουν τι μπορεί να αλλάξει. Να δοθεί περισσότερη ευθύνη στα σωματεία, να έχουν την εποπτεία των οπαδών τους αλλά το κεντρικό μητρώο να μείνει στον ΚΟΑ. Να γίνει και επικαιροποίηση της. Υπάρχει και η τρύπα με το παιδικό εισιτήριο μέσω διαδικτύου. Πολλοί από τους οργανωμένους αγοράζουν αυτό και το ξέρω γιατί έχουμε πιάσει αρκετούς στον έλεγχο».

Διαβάστε επίσης: «Σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν για τον ΓΣΠ όταν φύγουν Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ»

Έχετε επίσης το εθνικό στάδιο στίβου, αλλά και ένα αθλητικό κέντρο, που το επισκέπτονται κάθε χρόνο Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

«Είχαμε πλάνο από την αρχή να το κάνουμε. Για παράδειγμα το ‘Σπύρος Κυπριανού’ θα κάνει όμιλο Eurobasket του χρόνου. Θα στοιχίσει κοντά στα 20 εκατομμύρια -αν γίνει- η βελτίωση του γηπέδου. Με αυτό το ποσό χτίζεις ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κατηγορίας ‘4’ με στέγαστρο, boxes και υπόγειο χωρητικότητας 10.000. Κάνεις δύο κλειστά καινούργια! Αντί αυτού θα αυξήσουμε κατά 2.000 θέσεις το ‘Κυπριανού’. Αυτό δείχνει πως η φιλοσοφία χρηματοδότησης του αθλητισμού είναι λανθασμένη. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να ψάχνουμε τι χρειάζονται οι αθλητές για να προπονούνται και να τα έχουν όλα. Ψάξαμε να βρούμε τι πρέπει να έχει βάσει της παγκόσμιας ομοσπονδίας ένα κέντρο υψηλής προετοιμασίας και εμάς μας λείπει μόνο πισίνα για αυτή την κατηγορία. Σιγά-σιγά και με τα έσοδα από το ποδόσφαιρο αλλά και τη βοηθεια του κράτους για τους ξενώνες, φτάσαμε εδώ. Είχαμε και τη δική μας γη που ήταν ανταλλαγή με το παλιό ΓΣΠ. Ο ΚΟΑ μας δίνει έναντι των λειτουργικών εξόδων και αυτό που αναλογεί γιατί προπονείται η εθνική στίβου αλλά και το προσφυγικό σωματείου του Πραξάνδρου. Ο στίβος δεν έχει ιδιαίτερη χρηματοδότηση από τον ΚΟΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό πάει στον υψηλό αθλητισμό με διάφορους τρόπους και τα υπόλοιπα για τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας. Στους συλλόγους είναι μηδαμινό το ποσό. Γι’ αυτό ο ΓΣΠ με τα υψηλά έσοδα του ποδοσφαίρου μπόρεσε να έχει έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τους άλλους και να επενδύσει στο αθλητικό κέντρο και στον σύλλογο».

Πηγή >>

Τελευταία Νέα

2024-05-07T21:08:00+02:00
Go to Top