Παρουσίαση Βρύζα – Παπαδόπουλου: Οι λόγοι της συμφωνίας, οι στόχοι κι η φιλοσοφία – «Θα στηριχθούν με κάθε δύναμη, όποιο και να είναι το κλίμα» (video)

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του ΑΠΟΕΛ στον προπονητικό κέντρο των γαλαζοκίτρινων στον Αρχάγγελο, όπου η διοίκηση του Χάρη Φωτίου παρουσίασε τον νέο αθλητικό διευθυντή, Ζήση Βρύζα, όπως και το νέο προπονητή, Νίκο Παπαδόπουλο.
Στο πάνελ ήταν και ο πρόεδρος Χάρης Φωτίου, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα «πιστεύω» της εταιρίας, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο οργανωτικό κομμάτι: «Σημαντική μέρα για το ΑΠΟΕΛ η σημερινη. Έχω δύο πολύ σημαντικούς ανθρώπους δίπλα μου που θα βασίσουμε την φετινή μας προσπάθεια σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό και στο οργανωτικό κομμάτι. Με την παρουσία του Αθλητικού Διευθυντή, οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής να νιώθουν ότι η διοίκηση είναι κάθε μέρα στα αποδυτήρια για να λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι ένας καθημερινός αγώνας για να παρουσιάζουμε ποδοσφαιριστές όπως τους θέλουμε κάθε Σάββατο ή Κυριακή».
«Στις 30 του Μάρτη είχαμε πει ότι όταν χαρτογραφούσαμε την κατάσταση στο ΑΠΟΕΛ, ώστε ως διοίκηση να βάλουμε το λιθαράκι μας στο πως πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα, εκτός από το οικονομικό. Είχαμε πει ότι δεν θεωρούμε έξοδο την στελέχωση στο οργανωτικό κομμάτι, αλλά επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να φύγουμε το βάρος, από τους αρχηγούς που το είχαν τις προηγούμενες χρονιές. Δεν θα δεχθούμε ερωτήσεις πέραν του αθλητικού κομματιού και αγωνιστικού που θα παρουσιάσουν σήμερα από Ζήση Βρύζα και Νίκο Παπαδόπουλο».
Για την απόφαση πρόσληψης του Ζήση Βρύζα: «Ο Ζήσης Βρύζας ήταν εύκολη απόφαση, δεν διστάσαμε όταν μάθαμε ότι υπήρχε πιθανότητα. Εκτός από ποδοσφαιριστής, έχει περάσει από το πόστο του Αθλητικού Διευθυντή, του Τεχνικού Διευθυντή αλλά και Προέδρου του ΠΑΟΚ. Ήδη βλέπουμε την εμπειρία του, και την απολαμβάνουμε. Θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση, ώστε στα πλαίσια που μπορούμε να του δώσουμε αυτά που χρειάζεται για να μπορέσει ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Κύπρο να πετύχει τους στόχους του. Γνωρίζουμε πολύ καλά που πάμε. Να είναι σίγουρος ο κόσμος. Πάμε σωστά, πειθαρχημένα για να βγάλουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην ομάδα».
Για τον Νίκο Παπαδόπουλο πρόσθεσε: «Ήταν εύκολη απόφαση για μένα και πρόσληψη και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Και επειδή είμαι και μπασκετικός, Νικόλα Παπαδόπουλο έχουμε και στην ομάδα μπάσκετ. Έχει αποδείξει με τον εαυτό του ότι βρίσκεται στην ιδανική φάση της καριέρας του. Έχει καθίσει στον πάγκο και της Εθνικής Ελλάδας. Έχει την εμπειρία και την κατάρτιση να επαναφέρει τον ΑΠΟΕΛ. Η συγκεκριμένη διοίκηση έχει πάρα πολλή υπομονή. Ο προπονητής θα στηριχθεί και ο Βρύζας αλλά και οι παίκτες. Οποιοδήποτε και αν είναι το κλίμα. Θα στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε ένα προπονητή, αντάξιο του ονόματος του ΑΠΟΕΛ».
Η πρώτη τοποθέτηση του Βρύζα: «Ήταν και για μένα μια εύκολη απόφαση. Θα έλεγα ότι είναι από εκείνες τις στιγμές που πραγματικά συμφωνούν δύο άνθρωποι, δύο απόψεις. Ο πρόεδρος, με την προσέγγισή του σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό και την ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στον ΑΠΟΕΛ, αλλά κυρίως με το όραμα και την προοπτική, την οποία είδα ξεκάθαρα στα μάτια του στις συνομιλίες που είχαμε, καταφέραμε μέσα σε λίγες ώρες -θα έλεγα, αλλά πολύ ουσιαστικής συζήτησης- να καταλήξουμε και, κυρίως, εγώ να καταλήξω στο ότι και η δική μου εμπειρία και γνώση πάνω στο ποδόσφαιρο θα μπορούσαν πραγματικά να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επιτυχίες και να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό ο οποίος να λειτουργεί με υψηλά πρότυπα. Οπότε, δεν ήταν δύσκολη η απόφαση».
«Έχουμε μπει στη διαδικασία της οργάνωσης. Έγιναν όλα εκείνα τα οποία, ως πρώτο βήμα, ήταν η πρόσληψη του προπονητή, ο οποίος μου εξήγησε αμέσως μετά με λεπτομέρεια το αγωνιστικό του πλάνο. Έχει κάνει τη δική του πορεία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ανοδική τροχιά και έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα ποδόσφαιρο με συγκεκριμένη ταυτότητα, ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει σε μια μεγάλη ομάδα. Θέλω να πιστεύω ότι εμείς, ως ΑΠΟΕΛ, υπηρετούμε πάντα το κυριαρχικό ποδόσφαιρο, ένα επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει πάντα στόχο τη νίκη και στο οποίο θέλουμε οι παίκτες μας να έχουν τη νοοτροπία του νικητή».
Στη συνέχεια ανάφερε χαρακτηριστικά για τον Παπαδόπουλο: «Έχει καταφέρει να παίξει ένα ποδόσφαιρο με συγκεκριμένη ταυτότητα, ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει σε μια μεγάλη ομάδα. Θέλω να πιστεύω εμείς ως ΑΠΟΕΛ υπηρετούμε πάντα το κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει πάντα ως στόχο τη νίκη και πάντα οι παίχτες μας θέλουμε να έχουν την νοοτροπία του νικητή».
Για την προετοιμασία: «Το δεύτερο στάδιο ήταν να διοργανώσουμε την πρετοιμασία. Έχουμε κλείσει όλα τα φιλικά. Έχουμε κάνει τις συμβάσεις για αυτά. Όλο το πρόγραμμα έχει βγει μέχρι και τις 29 του Αυγούστου που ξεκινάει και το πρωτάθλημα».
Για το ρόστερ: «Έχουμε μπει στη φάση ενίσχυσης της ομάδας διατηρώντας κάποιους ποδοσφαιριστές που θεωρούσαμε σημαντικούς όπως είναι ο Λαΐφης και η ανανέωση συμβολαίου το Μαντσίνι, και φέρνοντας κάποια παιδία υπηρετούν κάποιες αξίες όπως τις έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας είναι πολύ σημαντικός και εκεί δίνουμε βάρος».
«Αποφασίσαμε, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος πριν, να “κόψουμε” μία μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ ώστε ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας να έχει όλα τα στοιχεία για να πάρουμε το 100% από όλους με ξεκάθαρους ρόλους και κυρίως από τους ποδοσφαιριστές. Συμφωνούμε σε αυτό με τη διοίκηση ότι κύριο στοιχεία μίας ποδοσφαιρικής εταιρείας είναι οι αξίες και η ειλικρίνεια και να κοιτάς τα προβλήματα στα μάτια για να τα λύνεις».
Οι πρώτες αναφορές του Παπαδόπουλου: «Και για μένα η απόφαση ήταν εύκολη. Όταν ακούς το όνομα ΑΠΟΕΛ, δεν μπορείς εύκολα να πεις όχι. Μετά τη συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο, με τον τεχνικό διευθυντή και με όλη τη διοίκηση, πίστεψα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε τη φετινή σεζόν. Η μεγαλύτερή μου χαρά είναι ότι βρίσκομαι εδώ, ότι είμαι μέρος της ομάδας σε μια τόσο σημαντική χρονιά, στα 100 χρόνια της. Εύχομαι, με την απόδοση της ομάδας και με το ποδόσφαιρο που θα παίξει, να γίνω κι εγώ μέρος της ιστορίας της σε αυτή τη χρονιά, πετυχαίνοντας σημαντικές επιτυχίες».
«Για μένα είναι σημαντικό να μπορέσω να εξελίξω τη φιλοσοφία μου όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού, το ρόστερ και τα χαρακτηριστικά που, όπως είπε και ο Ζήσης Βρύζας, είναι το πρώτο στοιχείο που κοιτάζω στους ποδοσφαιριστές για να υπάρχουν στην ομάδα, και πόσο μάλλον σε μια ομάδα όπως ο ΑΠΟΕΛ. Επίσης, σημαντικός είναι και ο σχηματισμός της ομάδας. Για όλα αυτά μπορείτε να με ρωτήσετε, αν θέλετε. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι ότι αποτελεί μεγάλη μου χαρά να είμαι μέρος της ομάδας σε αυτή τη χρονιά που συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας. Είμαι σίγουρος, έχω πίστη και εμπιστοσύνη ότι θα πετύχουμε και ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη χρονιά. Αυτά ως πρόλογο και στη συνέχεια είμαι στη διάθεσή σας για όποιες ερωτήσεις θέλετε να μου κάνετε».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ο Παπαδόπουλος, όσο και ο Βρύζας αναφέρθηκαν στο ζήτημα των Κύπριων παικτών και κατά πόσο πιστεύουν σε αυτούς.
«Πιστεύουμε στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Αυτό φαίνεται και από τη μεταγραφή του Αγγελόπουλου. Στόχος μας η ομάδα να στελεχώνεται από Κύπριους ποδοσφαιριστές», είπε ο Βρύζας και συμπλήρωσε ο Παπαδόπουλος: «Όταν ήμουν εδώ είχαν τον Πιέρο Σωτηρίου. Θέλουμε να εξελίξουμε ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής, έχει μεγάλη χαρά, όταν νέο ποδοσφαιριστή τον κάνει… άνδρα. Έχουμε μιλήσει με τον προπονητή και τον Υπεύθυνο τον Ακαδημιών. Έχουμε ανεβάσει κάποιους που θα πάνε στην Ολλανδία. Θα παίξουν ρόλο στην ομάδα. Θα έχω καλύτερη άποψη όταν τους ζήσω από κοντά».
Σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης του από τον ΑΠΟΕΛ, ο νέος αθλητικός διευθυντής των γαλαζοκιτρίνων Ζήσης Βρύζας αναφέρθηκε στην προτεραιότητά του όσον αφορά το μεταγραφικό παζλ: «Οι σκέψεις είναι όλες στο μυαλό μας. Βάζουμε προτεραιότητες, αλλά η αγορά πολλές φορές σε πάει σε καταστάσεις άλλες. Το δεκάρι είναι η προτεραιότητα, οι άλλες κινήσεις θα γίνουν σε συνάρτηση με άλλες εξελίξεις».
Για το ρόστερ και τις ανάγκες, ο Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Θέλουμε 23-24 παίκτες συν τέσσερις τερματοφύλακες. Θέλουμε να έρθουν παίκτες που να μπορούν να υποστηρίξουν το επιθετικό ποδόσφαιρο που θέλουμε. Προτεραιότητα μου είναι να έρθουν οι παίκτες με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε».
Για τη θέση στην οποία προορίζεται ο Λημνιός: «Μιλήσαμε, είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του, θα τον χρησιμοποιήσω όπου μπορεί να αποδώσει καλύτερα».
Για την αγωνιστική του φιλοσοφία, ο Παπαδόπουλος απάντησε: «Πάντα διαλέγω δύο σχηματισμούς. Είναι το 4-3-3 και το 3-4-2-1, πάντα με επιθετική φιλοσοφία. Το στυλ παιχνιδιού είναι το παιχνίδι με την μπάλα, όταν δεν έχεις την μπάλα να ξέρεις τι να κάνεις και φυσικά η νίκη. Θέλω οι παίκτες να παλεύουν για το αποτέλεσμα, να μην θέλουν να χάσουν ούτε στην προπόνηση. Κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατοχής με ταυτότητα μέσα στο γήπεδο. Θα ήταν ιδανικό να έχεις όλο το ρόστερ όταν αρχίζεις προετοιμασία, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, γίνονται προσθαφαιρέσεις. Όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα υπάρχει η πίεση, εμένα μου αρέσει αυτή η πίεση. Γι’΄αυτό διαλέγουμε παίκτες που να αντέχουν στην πίεση».
Ακολούθως, ο Βρύζας απάντησε εάν είναι προτεραιότητα η Ελληνική αγορά: «Είναι μια αγορά που κοιτάμε, αλλά δεν είναι αποκλειστικά αυτή. Οι σχέσεις μας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ανοικτές. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες, κάθε ομάδα έχει τις δικές της. Κοιτάμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο σε κάποιες περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες».
Βρύζας για Πέδρο Μάρκες: «Έχει γίνει μια αρχική έρευνα, έχει μείνει το θέμα εκεί, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να πούμε περεταίρω».
Για τον Φαμπρίσιο Πεδρόσο, ο Παπαδόπουλος είπε: «Ο Φάμπρι είναι ένας ποδοσφαιριστής που έξω ντρέπεται να μιλήσει αλλά μέσα στο γήπεδο είναι νικητής. Μπορεί να παίξει σε τέσσερις θέσεις. Στράικερ, αριστερός εξτρέμ, δεύτερος επιθετικός αλλά και δεξί εξτρέμ λιγότερο. Μπορεί πολύ εύκολα να βάλει την μπάλα στα δίκτυα. Σε τακτικό κομμάτι κάνει αυτά που θέλει ο προπονητής και ρίχνει πολύ ξύλο στους αμυντικούς. Είναι ένας παίκτης που θα βοηθήσει πολύ την ομάδα. Εξαρτάται από αυτόν. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ ξανά μαζί του. Το που θα παίζει θα το αποφασίσω στη διάρκεια της προετοιμασίας».
Ερώτηση σε Βρύζα για το μεγαλύτερο του στοίχημα και τη στήριξη του κόσμου μέσω των καρτών διαρκείας: «Από κάθε ποδοσφαιριστή, αυτό που απαιτώ είναι ο σεβασμός, η νοοτροπία και ο τρόπος που έρχεται στην δουλειά. Να κάνουμε μια ομάδα που να μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Έχει γίνει ξεκάθαρο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Να καλύψουμε την ποιότητα που θα μας περιόριζε το οικονομικό σκέλος, για παιδιά που έχουν αξία. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, αισθανόμαστε αυτή την βοήθεια. Προσωπικά αισθάνομαι υποχρέωση. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την υποστήριξη».
Για τον κόσμο, ο Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, είναι μεγαλύτερη η υποχρέωση να πετύχουμε και να τους κάνουμε χαρούμενους ειδικά αυτή την χρονιά που η ομάδα συμπληρώνει τα 100 χρόνια. Θα προσπαθήσω να είναι χαρούμενοι με αυτό που θα βλέπουν απ’ την ομάδα».
Για Μαρκίνιος και Μάγιερ, ο Βρύζας απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα με τον Μαρκίνιος. Θέλουμε να τον επαναφέρουμε στα καλά του επίπεδα. Με τον Μαξ υπάρχει πολύ καλή σχέση, έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα θέμα τραυματισμού. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία χωρίς να δεσμεύομαι. Το αφήσαμε διότι θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάστασή του».
Για το γεγονός ότι στην Ελλάδα σε διάφορα δημοσιεύματα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έκαναν πισωγύρισμα με τον ερχομό τους στην Κύπρο, οι δύο Ελλαδίτες απάντησαν:
«Εγώ δεν το βλέπω ως οπισθοχώρηση. Αυτό που υπερίσχυσε ήταν οι άνθρωποι, πιστεύω πολύ στους ανθρώπους που έχουν όραμα. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι πολύ μεγάλο, μια ομάδα που θα επιστρέψει. Αυτό το όραμα υπηρετούμε, εντάχθηκα αμέσως στο όραμα του Προέδρου γιατί υπήρχε ο ίδιος τρόπος σκέψης», ανέφερε ο Βρύζας.
«Διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Έρχεσαι στο ΑΠΟΕΛ, ομάδα που έχει τις περισσότερες συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ στα Βαλκάνια μαζί με τον Ολυμπιακό και την Λουντογκόρετς. Η ιστορία που έχει το ΑΠΟΕΛ σε κάνει περήφανο και εγώ νιώθω περήφανος», ήταν τα λόγια του Παπαδόπουλου.
Ερώτηση για το αν ψάχνει ένα φορ με τα χαρακτηριστικά του Βρύζα, ο Παπαδόπουλος ανέφερε με χιούμορ: «Ζήση Βρύζα δεν πρόκειται να βρεις! Όταν ήμασταν αντίπαλοι, εγώ έπαιζα αμυντικός και ήταν πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσω. Βρύζας δεύτερος δύσκολα θα βγει!».
Ενώ ο Βρύζας, επίσης χαριτολογώντας, πρόσθεσε:« Ξέρεις τι λένε στην Ιταλία, για την γυναίκα σου μπορείς να κάνεις λάθος, για τον επιθετικό όχι!».



