Για να επικοινωνήσετε μαζι μας!! 99651597|apoelphoto@gmail.com

Όταν ο ΠΑΟΚ είχε… ραντεβού με την ευρωπαϊκή κούπα (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ είχε… ραντεβού με την ευρωπαϊκή κούπα (vids)

Ο ΠΑΟΚ διεκδικεί κόντρα στη Μπιλμπάο το τρόπαιο του FIBA Europe Cup και το Gazzetta γράφει για τις άλλες μεγάλες... πτήσεις του Δικεφάλου ως τους ευρωπαϊκούς τελικούς!

Ο ΠΑΟΚ «άνοιξε τα φτερά» του και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να γράψει ιστορία. Το σύνολο του Μάσιμο Καντσελιέρι μπόρεσε να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή πορεία στο φετινό FIBA Europe Cup και πλέον έχει τα μάτια του στο τρόπαιο.

gazzetta-viber

Για να μπορέσει ωστόσο ο ΠΑΟΚ να προσθέσει ένα ακόμη ευρωπαϊκό κύπελλο στη συλλογή του, θα πρέπει να περάσει ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο, αυτό της Μπιλμπάο.

Μάλιστα, στο παρελθόν, τα περισσότερα ευρωπαϊκά του τρόπαια ο «δικέφαλος» τα διεκδίκησε με ομάδες της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, τους τρεις από τους τέσσερις, έχοντας βγει νικητής μόλις σε έναν από αυτούς.

Το Gazzetta με αφορμή τον τελικό της Τετάρτης (16/4, 21:00), γράφει για εκείνα τα ιστορικά βράδια του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Το παρθενικό κύπελλο του ‘91

Από τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Σαραγόσα

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να βρίσκεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήδη από το 1960, ωστόσο ο «δικέφαλος» μπόρεσε να φτάσει στην πρώτη του κατάκτηση, στην πρώτη του κιόλας παρουσία σε τελικό τη δεκαετία του 1990.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν τη σεζόν του 1990-91, όταν η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στον τελικό του FIBA Saporta Cup. Το «ταξίδι» είχε αρχίσει από το την Αγγλία κόντρα στους Σάντερλαντ Σέιντς τους οποίους και άφησε εκτός συνέχειας με δύο νίκες (89-96, 97-85).

Στη συνέχεια, στους ομίλους της φάσης των προημιτελικών, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα, τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν αλλά και τη μετέπειτα φιναλίστ, Σαραγόσα. Στο group ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος, πίσω από την ισπανική ομάδα και σε ισοβαθμία (3-3) με την ισραηλινή.

Αυτό ήταν αρκετό ώστε να του δώσει μία θέση στους ημιτελικούς. Αυτή τη φορά, ο «δικέφαλος» έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Ντιναμό Μόσχας. Στον πρώτο αγώνα η ελληνική ομάδα είχε επιβληθεί με 95-82 ενώ μπόρεσε να «αλώσει» την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης με 75-63 και εξασφάλισε με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του στον μεγάλο τελικό.

Στις 26 Μαρτίου, στη Γενεύη, ο ΠΑΟΚ βίωσε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές του. Η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη μπορούσε να κάνει δικό της ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά. Αντίπαλος; Μία ομάδα την οποία είχε αντιμετωπίσει ξανά πριν από λίγο καιρό. Η Σαραγόσα.

Στα προηγούμενα ματς, οι δύο ομάδες είχαν μετρήσει από μία εντός έδρας νίκη. Ο ΠΑΟΚ με 112-102 ενώ η Σαραγόσα με 70-64. Σε ένα παιχνίδι όπου ο κόσμο τους ΠΑΟΚ είχε δυναμικό παρών, το σύνολο του Άγγελου Μιχόπουλου μπόρεσε να επιβληθεί με 76-72 και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη έχοντας κάνει δικό του το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά, όπου σε ευρωπαϊκό τελικό, ο «δικέφαλος» μπόρεσε να πανηγυρίσει τη νίκη κόντρα σε κάποια από τις ομάδες της Ισπανίας.

Μία ανάσα από το back to back κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο ΠΑΟΚ στον τελικό με τη Ρεάλ

Ο ΠΑΟΚ έχοντας διατηρήσει την ορμή του από την προηγούμενη σεζόν, μπόρεσε να πραγματοποιήσει μία ακόμη εντυπωσιακή πορεία στο FIBA European Cup του 1991-92.

Η αρχή αυτή τη φορά έγινε από την Κύπρο κόντρα στον ΑΠΟΕΛ τον οποίο και άφησε εκτός συνέχειας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και στη συνέχεια βρέθηκε στους ομίλους τον προημιτελικών έχοντας περάσει χωρίς αγώνα από τη φάση του τρίτου γύρου.

Σε έναν όμιλο όπου βρέθηκε μαζί με τη Βερόνα, τη Λιμόζ, την Οστέντ, τη Μακάμπι Ρίσον ΛεΖιόν και την Άλμπα Βερολίνου, ο «δικέφαλος» μπόρεσε να πάρει την πρώτη θέση έχοντας μετρήσει μόλις μία ήττα. Η μεγάλη φορά του ωστόσο σταμάτησε κόντρα στη Σμελτ Ολίμπια όπου στον πρώτο αγώνα έχασε με 81-68. Στη συνέχεια ωστόσο, ο ΠΑΟΚ έδειξε την ποιότητά του και έκανε την ανατροπή στη σειρά με 79-61 και 104-86, φεύγοντας για έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό.

Στις 17 Μαρτίου του 1992, στο Παλαί ντε σπορ, όχι αυτό τη Θεσσαλονίκης αλλά εκείνο της Ναντ στη Γαλλία, ο ΠΑΟΚ ήταν αποφασισμένος να κάνει το back to back. Από την άλλη πλευρά ωστόσο του παρκέ, βρισκόταν η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ΠΑΟΚ «πάλεψε». Στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα είχε την επίθεση ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 63-60. Οι Ισπανοί μόλις είχαν χάσει τη δική τους ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά. Με το χρονόμετρο να δείχνει πλέον 13 δευτερόλεπτα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποφάσισε να πάρει ένα σουτ από πάρα πολύ μακριά και δικαιώθηκε κάνοντας το 63-63.

Απέμεναν 8,2" για το τέλος. Ο αγώνας άρχισε ξανά μετά το time out, το χρονόμετρο κύλησε λίγο και η Ρεάλ κέρδισε φάουλ με ένα ακόμη time out να σταματάει τον ρυθμό. Ο Σίμπσον από τη θέση των βολών αστόχησε και ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγει στην επίθεση, ο Παναγιώτης Φασούλας έχασε τη μπάλα και στα δύο δευτερόλεπτα, ο Μπράουν τον τιμώρησε ευστοχώντας στην ευκαιρία που του δόθηκε για καλάθι δύο πόντων.

Με αυτόν τον τρόπο, ενώ ο ΠΑΟΚ βρισκόταν... με το ένα πόδι στην παράταση, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο και το όνειρο για το back to back εξανεμίστηκε, αρχίζοντας παράλληλα το αρνητικό σερί του «δικεφάλου» κόντρα στις ισπανικές ομάδες στους τελικούς.

Η λύτρωση του 1994 μετά από... ελληνικό εμφύλιο στα ημιτελικά

Από τον τελικό του 1994

Τη σεζόν του 1992-93, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε την τρίτη θέση στην Euroleague, ωστόσο η λύτρωση για τον χαμένο τελικό του 1992 ήρθε το 1994.

Συμμετέχοντας στο FIBA Korac Cup, η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη άρχισε την πορεία της στον τρίτο γύρο. Εκεί η Σαμάρα γνώρισε απανωτές ήττες με 81-77 και 101-56 αντίστοιχα, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στη regular season της διοργάνωσης και τη φάση των ομίλων. Όπως όλες οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες εκείνη τη σεζόν, ο «δικέφαλος» προκρίθηκε στην επόμενη φάση έχοντας πάρει την πρώτη θέση στο τρίτο group (Αρμάνι Μιλάνο, Ζάγκρεμπ και Ρεάλ Μπέτις) με μόλις μία ήττα.

Στα προημιτελικά, ο «δικέφαλος» αντιμετώπισε ακόμη μία ιταλική ομάδα, την Πέζαρο. Στον πρώτο αγώνα, η ομάδα από τη γειτονική χώρα είχε πάρει τη νίκη με 82-66, ωστόσο στο δεύτερο ματς, ο ΠΑΟΚ ήταν επιβλητικός και πήρε την πρόκριση έχοντας επιβληθεί με 96-58.

Στον ημιτελικό είχε έρθει η ώρα για... τον ελληνικό εμφύλιο, παράλληλα μάλιστα με το άλλο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης των ιταλικών Τριέστε και Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ έπρεπε να λύσουν τις «διαφορές» τους για το ποια ομάδα θα έφτανε στη φάση του τελικού. Στον πρώτο αγώνα, ο ΠΑΟΚ πήρε το δύσκολο «διπλό» με 85-83 και στη συνέχεια επικράτησε άνετα με 82-64.

Στους τελικούς, αντίπαλο βρέθηκε η Τριέστε. Στον πρώτο αγώνα ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 75-66 ενώ στον δεύτερο, ο «δικέφαλος» έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου με 100-91.

Το κύπελλο εκείνης της σεζόν αποτελεί μέχρι και σήμερα το τελευταίο ευρωπαϊκό στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Ο χαμένος τελικός στη χώρα των Βάσκων

Από τον τελικό του ΠΑΟΚ με τη Μπασκόνια

Παράλληλα με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου από τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ είχε πραγματοποιήσει τη δική του ξεχωριστή πορεία το 1995-96, στο επίπεδο του FIBA European Cup, μετά από μία σεζόν όπου είχε κατακτήσει το εγχώριο Κύπελλο και είχε βρεθεί στους «16» της Euroleague.

Το «ταξίδι» είχε αρχίσει αρκετά άνετα με δύο πολύ εύκολες επικρατήσεις στον πρώτο γύρο με αντίπαλο την κυπριακή ΠΑΕΕΚ με 109-40 και 116-47 αντίστοιχα στα ματς.

Στον δεύτερο γύρο συνάντησε το εμπόδιο της Ρεπούμπλικα Ποστόινα όπου παρά τη δυσκολία του πρώτου παιχνιδιού (79-71), στο δεύτερο ο «δικέφαλος» επιβλήθηκε με 110-66.

Στον τρίτο γύρο, είχε έρθει η σειρά της Μπουντιβέλνικ. Η ουκρανική ομάδα μπορεί να αποδείχθηκε η πιο δύσκολη αντίπαλος μέχρι εκείνο το σημείο, ωστόσο ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης μπόρεσε να πάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει με 76-68 ενώ η ήττα με 75-74, δεν ήταν αρκετή ώστε να... του κόψει τα φτερά.

Η συνέχεια βρήκε τον ΠΑΟΚ στους ομίλους της φάσης των προημιτελικών. Εκεί, σε έναν όμιλο μαζί με τη Ντιναμό Μόσχας, τη Ζρίνιεβατς, την Κάλεφ Ταλίν, την πολωνική Νομπίλες Βουοτσουάβεκ και τη Σμελτ Ολίμπια, ο «δικέφαλος» τερμάτισε στην πρώτη θέση έχοντας το καλύτερο ρεκόρ με 8 νίκες και 2 ήττες.

Στους ημιτελικούς η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη κλήθηκε να να αντιμετωπίσει ακόμα μία ομάδα από το Ανατολικό Μπλόκο, τη Ζάλγκιρις Κάουνας. Ο ΠΑΟΚ ωστόσο ήταν για μία ακόμη φορά εντυπωσιακός έχοντας επικρατήσει με 83-76 και 104-59, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του στον μεγάλο τελικό.

Στις 12 Μαρτίου, στη Βιτόρια, ο ΠΑΟΚ τα «έβαλε» με την Ταουγκρές, γνωστή σήμερα ως Μπασκόνια. Το «εμπόδιο» της ισπανικής ομάδας όμως αποδείχθηκε πολύ υψηλό και έτσι οι «Θεσσαλονικείς» ηττήθηκαν με 88-81 και τερμάτισαν με αυτόν τον τρόπο στη δεύτερη θέση, ύστερα από έναν τελικό όπου MVP αναδείχθηκε ένας παίκτης που στη συνέχεια αγωνίστηκε και στα ελληνικά παρκέ, τη σεζόν του 1997-98 με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Ραμόν Ρίβας από το Πουέρτο Ρίκο. Συγκεκριμένα, είχε τελειώσει την αναμέτρηση με 32 πόντους και 15 ριμπάουντ.

Πηγή >>

Τελευταία Νέα

2025-04-15T10:22:02+02:00
Go to Top